Iklan Nuffnang

Jangan Jadi LELAKI DAYUS !

alriana5604@gmail.com - AL The One

Hai rakan-rakan & blogger sekalian,

Ini adalah entri 'copy paste'.

Sumber link nya ialah :

http://www.tranungkite.net/v12/modules.php?name=News&file=article&sid=6347&mode=thread&order=0&thold=0

Saya rasakan ini adalah artikel berguna bagi tujuan peringatan kita semua.

Perbaiki lah diri kita dan keluarga kita,ok.

Jangan diri kita termasuk juga ke dalam kategori yang digelarkan DAYUS.

Kita minta perlindungan daripada Allah.

.................................................................................................................................


Nabi Muhammad SAW bersabda lelaki dayus tak 'berbau' syurga. Ramai dikalangan kita mungkin tidak berapa faham istilah 'dayus'.
Dalam bahasa Melayu dayus semacam erti penakut, sedangkan maksud dalam Islam berbeza.Jangan kita bercakap berkenaan Islam tetapi dalam tidak sedar kita termasuk dalam golongan ini.

10 Ciri-ciri lelaki dayus ialah:-

1) Membiarkan kecantikan aurat dan bentuk tubuh isterinya dinikmati oleh lelaki lain sepanjang waktu pejabat (jika bekerja) atau di luar rumah.

2) Membiarkan isterinya balik lewat dari kerja yang tidak diketahui bersama dengan lelaki apa dan siapa, serta apa yang dibuatnya di pejabat dan siapa yang menghantarnya.

3) Membiarkan aurat isterinya dan anak perempuan dewasanya terlihat (terselak kain) semasa menaiki motosikal atau apa jua kenderaan sepanjang perjalanan di mana-mana yang menyebabkan aurat terlihat.4) Membiarkan anak perempuannya ber’dating’ dengan tunangnya atau teman lelaki bukan mahramnya.5) Membiarkan anak perempuan berdua-duaan dengan pasangannya di rumah kononnya ibu bapa ‘sporting’ yang memahami.

6) Menyuruh, mengarahkan dan berbangga dengan anak perempuan dan isteri memakai pakaian yang seksi di luar rumah.

7) Membiarkan anak perempuannya memasuki Rancangan Realiti TV seperti Akademi Fantasia, Mentor, Gang Starz dan lain-lain yang sepertinya sehingga mempamerkan kecantikan auratnya kepada jutaan manusia bukan mahram.

8) Membiarkan isterinya atau anaknya menjadi pelakon dan berpelukan dengan lelaki lain, kononnya atas dasar seni dan lakonan semata-mata. Adakah semasa berlakon nafsu seorang lelaki di hilangkan? Tidak sekali-sekali, bukan ?.

9) Membiarkan isteri keluar bekerja dan keluar rumah tanpa menutup aurat dengan sempurna.

10) Membiarkan isteri disentuh anggota tubuhnya oleh lelaki lain tanpa sebab yang diiktiraf oleh Islam seperti untuk menyelamatkannya nyawanya dari lemas, kebakaran, kemalangan dan yang sepertinya.

Adakah kita merasakan yang kita kerapkali berada di surau dan masjid beribadat, sebagai lelaki kita sudah benar-benar selamat?

Fikir-fikir kan lah!!

Tiada ulasan: